top of page

Beste vrienden van opMaatorkest!

 

Op vraag van opMaatorkest vormden wij een visie ten aanzien van hun project. Na een reeks van observaties, gesprekken en studiewerk kwamen we tot enkele belangrijke bevindingen die we graag met jullie zouden willen delen.

 

Zoals in de kennisclip al vermeld werd, gaat onze focus uit naar de manier waarop muziek benaderd wordt. Hierbij stellen we ons de volgende vragen: gaat men ervan uit dat muziek steeds in functie staat van andere educatieve doeleinden? Of draait het om de muziek zelf? Op basis van ons studiewerk kwamen we tot de vaststelling dat het bespelen van een muziekinstrument of het samen zingen de mogelijkheid heeft iets teweeg te brengen zoals het ontwikkelen van bijvoorbeeld het samenwerken en naar elkaar luisteren. Dit is echter niet noodzakelijk een automatisch gevolg. Daarom willen wij vooral op de eigenheid van muziek inzetten. Dit betekent dat de klemtoon niet enkel op het leren spelen van een muziekinstrument zal liggen, maar ook op het geheel aan relaties tussen de leerling, het instrument, de muziekleerkracht en de medeleerlingen. Wij geloven dat vanuit deze relationele benadering de creativiteit van muziek pas ten volle bestudeerd en ervaren kan worden.

 

Muziekleerkrachten bij opMaatorkest zijn in eerste instantie geen experts door de kneepjes van het lesgeven te kennen, maar wel door de klemtoon altijd op het instrument zelf te leggen. Ze benaderen het instrument vanuit hun passie. Deze passie gaat gepaard met een zorg voor het instrument. Samen vormen zij de belangrijkste drijfveren voor het lesgeven. Bij opMaatorkest gaat het om het delen van die passie door de muziek centraal te stellen, eerder dan om de leerlingen een instrument te leren spelen. Het centraal plaatsen van de muziek schept de mogelijkheid aan de leerlingen om zich te verbinden met de muziek. Muziek kan namelijk een bepaalde beleving of emotie met zich meebrengen zonder dat jouw culturele identiteit (taal, gedrag, rituelen etc.) hier een rol in speelt. Tijdens de muzieklessen kan er immers in een bubbel gestapt worden zodat alles wat buiten de muziekles gebeurt even ‘on hold’ gezet wordt en muziek de bovenhand neemt. Hierbij wordt een gemeenschap van gezamenlijke interesse voor de muziek gevormd.

 

We zijn er ons echter van bewust dat het voorgaande slechts één van vele mogelijke visies is dat kan ontwikkeld worden over een project als opMaatorkest. Toch is de visie die wij naar voor schuiven geen arbitraire keuze geweest. Het is het resultaat van grondig studiewerk op basis van verschillende bezoeken en overleg met de organisatie en van lees-en studiewerk.

 

Bekijk zeker de inspirerende filmpjes uit de muziek-, zanglessen en tutti’s. Meer informatie over het tot stand komen van de website vind je onder pagina ‘over ons’. Bedankt voor je bezoek aan onze website!

 

Aster, Aafje, Maud, Ellen en Pam

bottom of page